AKUSTIK

Vil du tjekke akustikken i det rum du befinder dig i? Så klap i hænderne eller tal højt... og så skal du være hurtig med stopuret! Ca. 0,6 sekunder må det tage for lyden at dø ud - så har du et behageligt lydklima.

Det er selvfølgelig svært at måle på den måde, men hvis det runger eller man er nødt til at tale højt for at blive hørt, så er der et problem. Dårlig lyd i rummet virker irriterende og trættende.

Hårde overflader giver hård lyd - kort fortalt. Problemet er ikke nyt, det er bare blevet større i takt med at de bløde materialer der absorberer lyd, som flere lag gardiner og væg-til- væg-gulvtæpper, forsvinder fra indretningen.

Det er også flot med glittede betongulve, plankegulve, stålkøkkener og store glaspartier. Det giver bare med sikkerhed problemer lydmæssigt. Både privat, i kontormiljøer og i det offentlige rum.

Akustikken, eller rettere efterklangstiden, kan måles med avanceret udstyr, og så kan de fleste profesionelle beregnere udmåle hvor mange m2 traditionelle akustikplader der skal sættes op... Men jeg synes de dér plader er kedelige og vil altid prøve at finde alternative løsninger. Og de findes!

Det handler om at finde de flader der er bedst egnet til at absorbere lyden, i højere grad end det handler om mængden af lydabsorberende materiale. Det hjælper f.eks. ikke meget at sætte akustikplader op i loftet, hvis lyden især reflekteres fra vægge, gulv eller vinduer.

Kilden til lyden er også vigtig at have fokus på. Jeg har været kaldt ud til en virksomhed som mente at de havde akustikproblemer - men det kunne jeg konstatere at de IKKE havde. I stedet var der samarbejdsproblemer og så måtte vi jo tage fat på det.

Her kommer nogle eksempler på akustikproblemer som jeg har løst på utraditionelle måder - og det er ikke blevet dyrere af den grund.

 



STORRUMSKONTOR

Et kontor på 400 m2 med gennemgang fra fire afdelinger, en hovedindgang, en reception og et venteområde er noget af en udfordring når fire forskellige teams med hver deres arbejdsområde skal fungere!
  •  

    Se mere >>>

    Den snakkende folkevandringen til og fra kantinen var et stærkt forstyrrende islæt - mange gange om dagen. Før havde de enkelte medarbejdere forskanset sig med forhåndenværende materialer som reoler, planter og skærmvægge - det så ud derefter og mindede om et fort! (se før foto)
    Jeg valgte i stedet for at "pakke" dem ind som forstyrrede og ikke dem der blev forstyrret. Løsningen blev en 12 meter lang lydtunnel bygget af Clouds akustikmoduler fra firmaet Kvadrat. Modulerne absorberer talestøjen tæt på kilden og samtidig har det en dæmpende effekt at man træder ind i en "hule".

     

    Se mindre <<<

 



FREMTIDSFABRIKKEN

De kreative iværksættere i Svendborg har fået deres eget hus på havnen. Huset er den tidligere rutebilstation og på hver etage er der et fælles kontorområde med 6 arbejdspladser. Men der var problemer med akustikken
  •  

    Se mere >>>

    - selvom der var monteret ecophonplader i loftet. Belysningen var heller ikke tilstrækkelig, så min løsning blev en kombination af lyddæmpning i form af udspændte sejl af materialet Tyvek kombineret med LED spotbelysning både på sejlene og på de vilde, bølgende Bookworm reoler fra Kartell, som jeg syntes passede godt til temaet: Havet.

     

    Se mindre <<<

 



KOLDINGHUS

Jeg var med til at designe den permanente udstilling på slottet om Koldinghus Historie. Her gav det problemer, at det rum hvor man ønskede at fremvise film, havde en meget hård akustik = lang efterklangstid. Vi fik eksperter til at lave en beregning som viste at der skulle monteres ca. 40 m2 lydabsorberende plader.
  •  

    Se mere >>>

    Problemet var bare at pladerne ikke måtte sættes på de fine kalkede hvælvinger! Der kunne heller ikke være tale om at lægge tæpper på de gamle stengulve. Vi havde valgt stole med polster, da de tager noget lyd, men ikke nok.

    Løsningen blev at jeg sammen med en tømrer stillede nogle løse akustikplader op ad væggene i rummet, for at finde ud af hvor vi kunne bryde lydbølgerne. De løb især langs væggene - og derfor designede jeg nogle vægpaneler, som blev dekoreret med print af et gammelt kobberstik af Koldinghus. Efterklangen blev dermed bremset så meget at man nu kunne holde ud at opholde sig i rummet under forestillingen.

     

    Se mindre <<<

 

Programmeret og hosted af nordicweb