KULTUR

HAR DU BRUG FOR EN UDSTILLINGSDESIGNER? JEG ER MED DIG FRA IDÉ TIL FÆRDIG UDSTILLING.

Indretning af kulturinstitutioner handler især om at kommunikere et budskab. Min erfaring som udstillingsdesigner tæller store udstillinger for Koldinghus og kunstmuseet Trapholt. Men det handler ikke kun om selve udstillingen, det handler om at kunne se det større billede - helheden. Hvordan byder vi de besøgende velkommen og hvordan spiller billetsalg, café og museumsbutik sammen med udstillingen og resten af huset? Din succes afhænger, af om de signaler du sender er de rigtige og er ofte afgørende for, om gæsterne kommer igen.

På denne side kan du se eksempler på både udstillingsdesign og indretningsopgaver løst for kulturinstitutioner som biografer, teatre, museer og biblioteker. Se hvordan jeg øgede caféomsætningen med 75% for det naturhistoriske museum Naturama og hvordan stemningen fra latinerkvarteret i Paris blev genskabt til Toulouse Lautrec-udstillingen på Trapholt.

Ring til udstillingsdesigner og indretningsarkitekt Susanne Magelund +45 41610331 eller skriv hvis jeg også skal hjælpe dig

 



RINGE BIO

I dette indretningsprojekt skulle jeg nyindrette Ringe Bio - en 100 år gammel biograf. Arkitekt Steffen Søby arbejdede på selve ombygningen, og inviterede mig med som indretningsarkitekt. Nøgleord i denne opgave var fornyelse og bevarelse. Kunsten bestod i at skabe moderne rammer for biografgængerne og samtidig bevare den helt specielle stemning der var over denne antikvitet.

  •  

    Se mere >>>

    De ombygninger der blev foretaget af biografen åbnede op for, at jeg kunne indrette en café under gulvet på biografsalen. Som billederne viser har indretningen af biografcaféen skabt en hyggelig atmosfære som byder biografgæsterne velkommen. Den blå farve er inspireret af biografens farve udvendigt og de grå farvenuancer i kombinationen med denne, giver sammen med det mørke træ fornemmelsen af biografens gamle historie - dog med et moderne pust.

    Biografens ombygning og nyindretning blev indviet i december 2016, samtidig med 100 års jubilæet.

     

    Se mindre <<<

 



KOLDING TEATER

Som indretningsarkitekt er det spændende at se, hvordan indretning virkelig er noget mine kunder forholder sig til (om de er bevidste om det eller ej). Indretning kan give forskellige oplevelser af stemninger, og indbyde til at man bruger et rum mere eller mindre.

Kundens udfordring lød på, at det var vanskeligt, at få deres faciliteter til, at passe til forskellige arrangementer. Kolding Teater er en del af konferencehotellet Comwell Kolding, og huser derfor også forskellige arrangementer.

  •  

    Se mere >>>

    I indretningen af teatret var en af mine prioriteter, at arbejde med den eksisterende farvesammensætning. Kombinationen af markante gule, orange og pink farver gav bl.a. udfordringer med, at bruge teaterfaciliteterne til forskellige formål. Farverne blev nedtonet, og eksisterende grønne, blå og lilla farver blev understøttet med flere nuancer indenfor denne skala. Som en del af nyindretningen af teatret blev der også syet et helt nyt scenetæppe i uld fra KVADRAT og indsat 800 nye stole fra HOWE. Mahognygulvet blev renoveret og udover disse ting, bearbejdede jeg belysning, møblering og skiltning i foyer og garderobe. Facade og indgangsparti blev renoveret og her kom der også ny skiltning i børstet stål.

    Teatret anvendes blandt andet til koncerter, messer, udstillinger, sport, selskaber og banketter. Udført under ansættelse på Tegnestuen Mejeriet. Klik på fotografierne til venstre for at se før- og efterbilleder i stort format.

     

    Se mindre <<<

 



HOMMAGE Á TOULOUSE-LAUTREC . TRAPHOLT

En af de første store udstillinger jeg som indretningsarkitekt var med til at sætte op var Hommage á Toulouse-Lautrec, på kunstmuseet Trapholt i Kolding. I anledning af 100 året for kunstnerens død hyldede 100 plakatkunstnere Toulouse-Lautrec ved hver især, at kreere en plakat. Disse plakater fik plads på kunstmuseet sammen med Toulouse-Lautrec’s egne værker.

  •  

    Se mere >>>

    Indretningsopgaven for kunstmuseet bød på forskellige udfordringer. Kunstindustrimuseet som udlånte de gamle, originale Toulouse-Lautrec plakater krævede at de blev udstillet i meget svag belysning. Men det var ikke nok lys til at museumsgæsterne kunne finde rundt og de moderne plakater ville ikke komme til deres ret. Dette problem løste jeg indretningsmæssigt ved, at overdække alle ovenlys i udstillingssalen udefra. Vi fik desuden bygget vinkelvægge i 2 rækker ned gennem hele salen, så de gamle originaler kunne placeres her. Alle de nye plakater blev hængt overfor - på ydervæggene og fik ekstra belysning. Udover, at væggene afskærmede de gamle litografier, så blev der en stemning af, at man bevægede sig gennem smalle gader, når man gik ind imellem rækkerne.

    Udført under ansættelse på Tegnestuen Mejeriet A/S

    Klik på fotografierne til venstre for at se billeder fra arbejdet med Toulouse-Lautrec-udstillingen i stort format.

     

    Se mindre <<<

 



GERRIT RIETVELD. TRAPHOLT

I dette indretningsprojekt for kunstmuseet Trapholt skulle der udstilles modeller, tegninger og prototyper fra den hollandske møbeldesigner og arkitekt Gerrit Rietveld.

Når jeg som indretningsarkitekt står med opgaver for kunstmuseer vil der ofte være meget specifikke restriktioner for, hvordan det udstillede skal håndteres. I dette tilfælde måtte kun de hollandske museumsfolk røre ved selve effekterne, da de blev udlånt fra Gerrit Rietveld-museet i Holland. Herudover skulle udstillingen sættes op på rekordtid!

  •  

    Se mere >>>

    Udstillingen Gerrit Rietveld skulle afløse udstillingen, DesignKroppen. Jeg valgte, at indrette og bygge ovenpå nogle af grundelementerne herfra - på denne måde sparede vi både tid og penge. I opgaven med Gerrit Rietveld måtte jeg begynde at designe opgaven, før selve udstillingsgenstandene ankom fra Holland. Normalt vil jeg meget gerne stå med de genstande, som kuratoren har udvalgt til udstillingen, men det kunne ikke lade sig gøre med dette projekt. Så ud fra oplyste mål, fotokopier, bøger og billeder fik jeg indrettet omgivelserne omkring udstillingen, og derefter kom effekterne på plads efter planen.

    Udført under ansættelse på Tegnestuen Mejeriet A/S

    Klik på fotografierne til venstre for at se billeder fra Gerrit Rietveld-udstillingen i stort format.

     

    Se mindre <<<

 



DESIGNKROPPEN. TRAPHOLT

I denne indretningsopgave for kunstmuseet Trapholt var mit fokus specielt på, at udstillingens omgivelser understøttede udstillingens mange forskellige værker.

DesignKroppen var en særudstilling om moderne design med udgangspunkt i menneskekroppen. Designere og kunstnere, hvis værker skulle udstilles gik fra verdenskendte designere som Philippe Starck, Irving Penn og Issy Miyake, til designere fra Kolding Designskole.

  •  

    Se mere >>>

    For at sikre sammenhæng indretningsmæssigt ml. værkerne holdt vi udstillingsdesignet i hvidt med grå skrift. Vi fik opstillet hvide skråstillede vægge som kunne bære hylder, montrer og podier. På den måde fik udstillingen indrettet små miljøer for hver enkelt designer.

    Udstillingen blev efterfølgende udlånt til Dansk Design Center i København.

    Udført under ansættelse på Tegnestuen Mejeriet a/s

    Klik på fotografierne til venstre for at se billeder fra Designkroppen i stort format.

     

    Se mindre <<<

 



HELEN CHATWICH. TRAPHOLT

Helen Chatwich-udstillingen i 2005 er et eksempel på, hvordan jeg som indretningsarkitekt skaber løsninger, som skal gå op i en højere enhed - selv helt ned til mindste detalje.

De specifikke krav, som min indretningsløsning skulle efterleve var især sikkerhedsafstande til hvert kunstværk. Særudstilling indebar nemlig alt fra gipsafstøbninger af tis i sne, en chokoladefontæne og kunstfotos af smukt arrangerede indvolde.

  •  

    Se mere >>>

    I denne opgave var en optegning af rummet og værkerne specielt effektivt. Jeg fik skabt en løsning, hvor der indretningsmæssigt, helt ned til millimeterniveau, var tænkt over alle detaljerne. Værkerne blev placeret ift. hinanden så publikum kunne gå rundt mellem værkerne - uden at røre ved værkerne ved et tilfælde ligesom de sikkerhedsmæssige krav selvfølgelig blev overholdt.

    Udført under ansættelse på Tegnestuen Mejeriet a/s

    Klik på fotografierne til venstre for at se billeder fra Helen Chatwich-udstillingen i stort format. Fotografierne er fra opsætningen, ikke fra den færdige udstilling.

     

    Se mindre <<<

 



KOLDINGHUS

For Koldinghus Historiecenter blev jeg sat på den opgave, at indrette en udstilling om Koldinghus’ historie. Koldinghus er en fredet bygning, så jeg var påpasselig med hverken at ødelægge eller overdøve bygningernes fine rum.

  •  

    Se mere >>>

    I min tid som indretningsarkitekt har jeg samarbejdet med en række forskellige arkitekter. Denne indretningsopgave for museet var ikke anderledes. Sammen med arkitekterne Chris Fløe Svenningsen og Karsten Jensen blev husets nordfløj omdannet til en udstilling - her blev slottets historie fortalt gennem plancher, modeller, effekter og film. Den designmæssige opgave jeg primært stod med, var at udforme de fritstående plancher sammen med museets folk. Desuden skulle jeg hjælpe med at indrette museets biograf, da der var akustikproblemer.

    Akustikproblemet løste jeg ved, at placere lyddæmpende plader på bagsiden på en række lodrette paneler, som på forsiden blev dekoreret med en fotostat af forstørret kobberstik af Koldinghus.

    Udført under ansættelse på Tegnestuen Mejeriet a/s

    Klik på fotografierne til venstre for at se billeder fra Koldinghus Historiecenter i stort format.

     

    Se mindre <<<

 



NATURAMA CAFÉ

Naturama café er et eksempel på, hvordan god indretning kan føre til meromsætning. I dette indretningsprojekt steg omsætningen med 75% de to første måneder efter åbningen i forhold til året før.

Min opgave lød på, at indrette et moderne og attraktivt cafémiljø. Ønsket var at få et rum med mere plads til besøgende, og bedre arbejdsvilkår for de ansatte. For et minimalt budget ønskede kunden at indretningen overordnet set skulle være med til at øge omsætningen. Der var derfor også et ønske om, at genbruge eksisterende inventar. Sidst skulle menukortet også nytænkes.

  •  

    Se mere >>>

    Caféen bar præg af, at der ikke var tænkt på den overordnede helhed. Interiøret afspejlede også, at der kunne tænkes mere i funktion, æstetik og sammenhæng. Caféens gæster havde ofte kommenteret på, at lyden fra en række opstillede køleskabe og frysere var generende. Disse maskiner stod desuden spredt og så meget forskellige ud.

    Det gennemgående for min indretning af caféen var, at optimere pladsen endnu mere. Langs vinduespartierne fik jeg specialdesignet bænke og højborde. Bordene blev fastmonteret - der blev derfor plads til 25 ekstra personer. For at udnytte pladsen yderligere, fik jeg påsat kvadratiske bordplader på bordene i stedet for runde - en detalje som gjorde det muligt, at bordene kunne sættes sammen. Desuden kunne der stå mere service på bordene. Automaterne fik jeg samlet, og de blev indbygget i en niche, som både tog lyden og gav et mere ordentligt indtryk. Materialet til nichen, bordene og bænke blev lavet af lokal håndværker i den bæredygtige “træ” sort, bambus.

    Se også Cafe Aroma

     

    Se mindre <<<

 



EGEBJERG MØLLE

Indretning handler ikke alene om at resultatet skal se godt ud eller om at øge omsætningen. Indretning har også et stærkt element der handler om formidling. Som forfatter til en lang række fagbøger har den del altid gjort opgaverne ekstra spændende for mig. Det var også tilfældet med udstillingerne på Trapholt og Koldinghus.

Naturturisme I/S er et Fynsk tværkommunalt udviklingsorganisation, som ejes af de fire sydfynske kommuner: Faaborg-Midtfyn, Svendborg, Langeland og Ærø. De henvendte sig til mig, da der skulle laves en udstilling om hvordan istiden har formet det Sydfynske Øhav i den gamle Egebjerg Mølle.

  •  

    Se mere >>>

    Kundens udfordringer lød på, hvordan plancher, skiltning, belysning og effekter som stenprøver skulle fordeles. Hvordan fik vi indrettet udstillingen mest optimalt, så besøgende blev ledt naturligt rundt i en ubemandet udstilling? Og hvordan sikrede vi holdbarheden, når udstillingen skulle stå åben døgnet rundt - uden opsyn?

    I tæt samarbejde med biologer, geologer, møllelauget, grafisk designer og jeg selv som udstillingsdesigner, blev indretningsopgaven løst. De hvide sejl på første sal er inspireret af glasprismen, som Praksis Arkitekter havde designet som udsigtspunkt i toppen af møllen. Sejlene skulle samtidig give en fornemmelse af is og belyses derfor af blå spots. Til anden sal designede jeg en rund bænk af form som en møllesten. Den blev udført i egetræ af en bådebygger på Drejø og sejlet til Svendborg med færge. Plancher blev trykt på plexiglas og ophængt i wires.

     

    Se mindre <<<

 

Programmeret og hosted af nordicweb