BELYSNING

Har du svært ved at finde de rigtige lamper? Synes du også, at den største udfordring når det gælder indretning er belysningen? Så kan du få hjælp her...

I mere end 20 år har jeg sat lys på både store og små projekter - så jeg kan selvfølgelig også hjælpe dig med dit projekt!

Og lyset er det allervigtigste - lys betyder alt og her taler jeg ikke om dyre italienske desigerlamper eller danske for den sags skyld. God belysning handler om den rigtige mængde, placering og kvalitet.

Derfor tænker jeg lys, før jeg tænker lamper.

Indretningen og brugen af rummet bestemmer hvilket lys der er brug for. Jeg kommer jævnligt ud til kunder der har købt en lysekrone eller andre lamper, fordi de syntes de var pæne og som så opdager at de giver et elendigt lys til rummet. Kontorer som er nyindrettede - ofte nybyggede - hvor lyset er uhyggeligt. Dem ville jeg gerne have besøgt lidt tidligere i processen!

Udbudet af belysning kan godt virke som en jungle: LED, Lux, lumen, Kelvin, halogen, trafoer, dæmp og faser er bare nogle af de tekniske begreber man skal forholde sig til. Oven i kommer så rummets form, funktioner i rummet osv.

Jeg arbejder med tre former for belysning:

Grundbelysning, Funktionsbelysning og Effektbelysning

De skal alle tre være til stede og nogle gange overlapper de hinanden. Her kommer et par eksempler:

 GRUNDBELYSNING

Grundlyset er det der skal oplyse rummet og mange begår den fejl at hænge den velkendte "måne" midt i loftet. Der er jo som regel et eludtag og så kan der jo lige så godt hænge en lampe der. Men den giver bare verdens kedeligste lys!
 •  

  Se mere >>>

  Det handler om at få lys ud på væggene i stedet for en lysende kugle i loftet, der kun lyser på - ja - loftet. Her kunne vi indbygge spots i loftet og bestemme hvor lyset skulle ramme. Her f.eks. på geviret. Det kunne også være på et maleri eller bare på en hvid væg. Her fungerer grundbelysningen samtidig som effektbelysning + er med til at skabe en god stemning og gøre rummet hyggeligt. Grundbelysningen blev så suppleret med bl.a. et par PH lamper i opalglas over køkkenøen.

  Over spisebordet er der indbygget en elskinne i loftet til nedhængte pendler, som vil kunne flyttes når bordpladen forlænges, men de var endnu ikke kommet op da billedet blev taget.

   

  Se mindre <<<

 FUNKTIONSBELYSNING

Ved et spejl skal man kunne se sit ansigt uden ubehagelige skygger og det gøres bedst med at placere indbygningsdownlights i loftet - ikke for langt væk fra spejlet. Kommer de for langt ud, vil lyset falde i nakken. Som de sidder her reflekteres lyset i spejlet og giver et godt, blødt lys som kommer fra flere sider og modvirker hårde skygger.
 •  

  Se mere >>>

  Badeværelset her er lidt specielt, da jeg blev nødt til at indbygge et lille kvadratisk vindue i spejlet. Det blålige felt er altså dagslys, som blander sig med det elektriske lys.

   

  Se mindre <<<

 EFFEKTBELYSNING

Kan også kaldet stemningsbelysning. Stearinlys og ild fra pejsen er stemningsskabende, men det kan også være spots der bruges målrettet til at belyse malerier, skulpturer eller bare et hyggeligt hjørne. Mindre lamper med en smuk udformning og et blødt lys er også gode stemningsskabere.
 •  

  Se mere >>>

  Lamperne her på billedet er Doo-Wop fra Louis Poulsen og den kan bruges både som effektbelysning og funktionsbelysning f.eks. over et bord.

   

  Se mindre <<<

 

Programmeret og hosted af nordicweb